Mrożona herbata to idealna propozycja na gorące, letnie dni. Jest ona przygotowywana od wieków i cieszy się coraz większą popularnością. Warto wiedzieć w jaki sposób przygotować ten napój we własnym domu. Domowa wersja ice tea jest nie tylko smaczniejsza, ale także o wiele zdrowsza niż sklepowe propozycje. Warto o tym pamiętać i poświęcić kilka chwil na samodzielne przygotowanie pysznej wersji herbaty na zimno z dowolnymi dodatkami.
Przygotowanie mrożonej herbaty
Mrożoną herbatę można przygotować w bardzo łatwy sposób. Można ją podawać w wersji mocniejszej, słabszej, słodkiej lub gorzkiej. Ponadto można puścić wodze fantazji i stworzyć własne odmiany mrożonej herbaty z rożnymi dodatkami. Robiąc podstawową wersję mrożonej herbaty, warto wypróbować herbaty sypany wysokiej jakości. Po zaparzeniu wybranej herbaty, można posłodzić ją do smaku. Należy uważać, żeby nie przesadzić.
Następnie do dzbanka należy dodać około sześciu filiżanek lodu i wymieszać, aż do momentu rozpuszczenia. Warto dodać także kilka plastrów cytryny, aby wzbogacić aromat herbaty. Gotowy napój należy trzymać w lodówce. W razie potrzeby przed samym podaniem można dorzucić kilka kostek lodu.
Mrożona herbata o smaku owoców tropikalnych
Aby mrożona herbata miała bardziej tropikalny smak, można do niej dodać kilka kawałków świeżych owoców, takich jak ananas, brzoskwinia, kiwi. Dobrze jest także dolać syropu cukrowego. Napój należy odstawić, aby aromat owoców się wzmocnił. Po kilku godzinach herbata będzie gotowa do spożycia. Z pewnością będzie ona orzeźwiająca i smaczna. Idealna na gorące dni. Owoce, które zostaną na dnie, po wypiciu można zjeść.
Mrożona herbata truskawkowa
Bardzo ciekawą propozycją jest herbata mrożona w wersji truskawkowej. Aby ją przygotować, należy w pierwszej kolejności wykonać mrożoną herbatę z przepisu podstawowego. Kiedy będzie jeszcze gorąca, trzeba dodać do niej drobnego cukru lub cukru pudru i dokładnie wymieszać. Kolejnym krokiem jest dolanie 1/8 filiżanki soku cytrynowego. Należy zadbać o to, aby połączenie smaku kwaśnego i słodkiego było dobrze wyważone.
Z dwóch szklanek świeżych truskawek, należy zrobić puree i dokładnie przecedzić je przez sitko, tak aby pozbyć się nasion. Gdy herbata całkiem wystygnie, można dodać puree i włożyć do lodówki na około pół godziny. Tak przygotowany napój z pewnością zachwyci nie jednego fana herbat. Mrożona herbata to pyszny, zdrowy i orzeźwiający napój. Warto przygotować ją samodzielnie, zamiast sięgać po gotowe soki i oranżady pełne konserwantów. Warto eksperymentować i przygotować różne warianty zgodnie ze swoimi preferencjami.
Mrożona herbata to świetna propozycja na spotkania rodzinne, pikniki z przyjaciółki, letnie imprezy czy leniuchowanie na tarasie w upalne dni. Warto zaznaczać, że świetnie się ona sprawdza nie tylko w lecie, ale także gdy jest trochę chłodniej. Warto ją także pić o wysiłku fizycznym. Doskonale nawadnia i pysznie smakuje.